當紅新Apps line突然爆出,顯出網絡力量!


如果大家有留意網上最新資訊的話,就會知道昨天不出一日,一個App突然爆出。那個就是Line了,我相信好多朋友的 Facebook, Twitter, 微博或各大網上社交平台,都充斥著很多line QR code, 就是叫你加佢地入line的聯絡人清單!但為何一個App可以突然爆出,以下有我少少的見解。

因為line的原因,我柴房的點擊率居然也突然上升了。可想line的影響力多強。

1. 免費賣大包, 試玩冇難度: 就算價錢是US$0.99也好,只要是要俾錢,都會攔阻到抱著試玩心態的用家。但既然是免費,下載來睇睇都冇壞。

2. Add Friend話咁易, scan一下就搞得掂: line大玩 QR code, 現時QR code的應用未算十分廣泛,一般人都會對QR code產生興趣但又感到其實又冇咩實質用途,所以最後只會停在知道有這個好似條碼般的東西存在的層面。這次line就用了QR code來令 add friend變得更快更簡單。每一個用戶都有自己的QR code, 用戶可以透過社交網站、電郵分享QR code, 只要某人擁有那用戶的QR code, 用個電話一scan ,咁就完成 add friend工序。比傳統要輸入電話number或電郵地址來得更快更User friendly.

3. 網絡短訊+網頁電話,異地通訊一流: 相信不少人已裝了 Whatsapp 和Skype 或其他通訊Apps, 雖然智能手機多數都能多工處理,不過在App與App之間跳來跳去實在麻煩。如今整合為一,何其方便。加上更多表情文字和自訂背景功能,以免費app黎計,簡直超值。

4. Group Chat 100, 把小圈子擴大: Whatsapp的 chat room功能只有10個, Line 則上限為100。小圈子退散~!

5. 溝通無限制,i-裝置通殺: 不像Whatsapp, line在iPod touch 及iPad上是可以安裝的。只要有網絡連接,就能使用。令一眾沒有iPhone只有iPod touch的小學生 (是事實嗎??) 也都能參與熱推line line大行動。

6. 網絡力量, blogger力推: 除了line本身的優點外,人為因素也應該包括在內。網絡Marketing中, Blogger也佔了很重的地位,因他們在網絡上都會有一定的影響性及人際網絡,只要他們一發消息,不用一刻,消息必定以光速地傳播。這次line也不例外。 我昨天也是從香港有名的Blogger中得知,作為 二、三線Blogger (可能是更後….)感覺到此app也很不錯,所以加入一起推。其實找blogger做宣傳是有一定的風險,因為大多blogger都會中肯分析,好壞都寫。所以一定要小心。

7. 朋輩動力,你玩我又玩: 作為緊貼潮流的人,朋友玩,又免費,點解唔join。

Line雖然有好多優點,但始終唔及Whatsapp的跨平台性。暫時Line只支援 iOS 同 Android,亦未知未來會不會轉為收費app。不過因為突然增加用戶,所以連連爆出 訊息延誤或其他問題,相信伺服器負荷都不少,希望未來會改善。

未有的朋友? 去 iTunes 或 Android Market 裡search下啦!

廣告

2 responses to “當紅新Apps line突然爆出,顯出網絡力量!

  1. But someone post on fb said if unsuccessful send the msg will count you SMS. Is it true?

    Another post on the fb is " 唔識你嘅人都add到你 會偷到你电話內的東西", do u know that?

    • 先回應第一個: 其實你在line裡 add人是可以不需知道對方的電話號碼,咁又何來SMS呢??咁你驚line之前,係咪都要驚下 Whatsapp同Apple自家的iMessage呢? iPod touch 同 iPad都可以用 line, 咁如果佢地send唔到,有會計咩? 計電郵??

      第二點: 唔識的人add了你,你可以Block左佢。另外係冇根據別人可以透過偷電話裡的資料,要偷資料的辦法更多,黑客比你我想象中更強。任何流動裝置一連接網絡,都會有被截取資料的風險,尤其是WiFi網絡。所以沒有話邊一個app容易中招d。

      以上兩個只是傳聞,不能盡信。希望幫到你。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s